on 30 Haziran 2013 Pazar

Steam'in karşısında durabilecek en güzlü rakip olan Origin, kendini yenilemeye gidiyor.
Aslında güzel bir platform olan Origin, oyuncuların kendilerini dolaylı yoldan tercih etmelerini, Steam'i daha çok kullanmalarını dert etmişe benziyor. Bu durumu düzeltmek için radikal kararlar alacak olan Origin, sistemin köklerine inip, oyuncuların pek hoşuna gitmeyen sorun ve aksaklıkların düzeltilmesini sağlayacak.

EA firmasından Andrew Wilson: "Biz Origin'i tasarlarken oyuncular için ortak bir platform fikriyle yola çıkmıştık. Oyuncular oyunlara kolayca ulaşabilecek, onları satın alabilecek ve arkadaş bulabileceklerdi. Ancak oyuncular, Origin platformu adına kötü düşüncelere kapıldılar." dedi.

Umarız ki bu yenilenme, firmaya umduğunu getirebilir.


Kubilay Çelik
on 29 Haziran 2013 Cumartesi
Yeni neslin de duyurulmasından sonra emektar makine için artık son kıyaklar yapılmaya başlandı.
  Yerini yavaş yavaş öğrencilerine bırakacak olan Xbox Live için Microsoft, büyük çaplı bir indirim kampanyası başlattı. Bu yeni kampanya ile birlikte, önümüzde ki hafta belirli günlerde oyunlar indirime sunulacak. İşte o oyunların listesi:

Assassin's Creed 3
Bioshock Infinite
Borderlands 2

Brothers in Arms: Hell's Highway
Bulletstorm
Command and Conquer: Red Alert 3
Crysis
Crysis 3
Divinity 2: The Dragon Knight Saga
Dragon Age Origins
Far Cry 3
Far Cry: Instincts Predator
Forza Horizon
Gears of War: Judgement

Hasbro Family Game Night 3
Hitman: Absolution
Kinect Sports 2
Left 4 Dead 2
Lego Batman 2: DC Superheroes
Lego Lord of the Rings
Mass Effect
Max Payne 3
Metal Gear Rising: Revengence
Monopoly Streets
Perfect Dark Zero
Prey
Rockstar Table Tennis
The Orange Box
Tomb Raider
The Witcher 2

WWE 13 (Games on Demand)
XCOM: Enemy Unknown



Kubilay Çelik
  Yaz aylarının gelmesiyle birlikte oyun fuarları da yerlerini almaya başladı. Merakla beklenen E3‘ün ardından, sıra diğer oyun fuarlarına geldi. Son 2-3 yıldır oyun sektöründeki rekabetin tavan yapması, en çok oyuncuların işine yaramışa benziyor. Bu durumda doğal olarak yeni lansman ve fuarlara yansıyor.
 Bu yıl ki Expo’ya 80′den fazla firmanın katılması bekleniyor. Eski firmalara nazaran, yeni oyun firmalarınında katılması, geleceğe dönük hedefler için de önemli bir rol oynuyor.
  Geçen sene bir ilki gerçekleştirip kapılarını oyunculara açan fuar, bu sene de aynı uygulamayı sürdürürken, öte yandan da yeni nesil oyun konsollarına da ev sahipliği yapacak. Fuara katılanlar bu yeni nesil canavarlarında tadına bakma imkanına sahip olabilecekler.
  Unutmadan söyleyelim, Gamespot Expo 2013 bu sene 28 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek.

Kubilay Çelik
on 28 Haziran 2013 Cuma
PES 2014’ün duyurulmasından sonra, oyunla alakalı bilgiler basına tek tek sızmaya başladı. KONAMI yeni oyun motoru Fox Engine’yi kullandığı yeni PES oyununda, FIFA’nın iki yıldır kırdığı satış rekoruna ulaşmayı hedefliyor.



Oyun her manada kendini geliştirdiğini belli ediyor. Yeni motorla birlikte görsel manada gelen en büyük yeniliklerden birisi de oyuncu yüzleri. FIFA serisini bu alanda hep zorlamış olan oyun, farkını yine ortaya koymuşa benziyor. Zira bir spor oyununda oyuncuların dişlerine bu kadar özen gösterildiğine daha önce şahit olmamıştım. (Ama sakal konusunda hala bazı sıkıntılar yaşadığını düşünüyorum.)
Stadyumların karakteristik özellikleri ve atmosferleri oyuna güzel bir biçimde yansıtılmış. Yeni oyunda göreceğimiz meşale ve kareografi şovları, “soccer” oyunları için büyük bir devrim olacağa benziyor. Aynı zamanda gün aralıkları yeniden düzenlenmiş. Zaman faktörü oyunda kendini artık eskiye nazaran daha çok belli edecek.

Şirket top, ayakkabı ve formalar için yeni bir yapılanma sürecine girmiş. 1-2 yıl önce FIFA’nın bu alanlarda bazı değişiklikler yaptığını biliyoruz. PES bunu 1 adım öne taşımış.

Oyunda yapılan bir diğer değişiklik ise çoğu oyuncunun şikayetçi olduğu top kontrolü konusunda. FIFA’ya nazaran çok daha kolay ve bir kalıbın içine oturtturulmuş olan kontrol tarzı, oyunun kimi zaman can sıkıcı bir hal almasına neden oluyordu. Yeni oyunla beraber gelen “True Ball Tech” ile oyuncular daha serbest bir kontrole sahip olacaklar. Aynı zamanda yeni dribbling’ler eklenmiş, hali hazırda bulunanların da gerçekçilik faktörü biraz olsun arttırılmış.

Ofans için yapılanları saydık ama KONAMI defansı da unutmamış. Oyuncular artık defans yaparken karşısında ki oyuncuya, açıya ve bölgeye göre değişik müdahaleler yapma imkanına sahip olacak.
Fox Engine’nin getirdiği bir diğer yenilik ise fiziksel alanda. İkili mücadeleler, kafa topları vs. daha sert ve gerçeğe uygun hale getirilmiş, ardından gelişen reaksiyonlar da aynı şekilde gerçekliğe uygun dizayn edilmiş.

Yeni defans anlayışı ile, kurduğunuz sisteme göre takım arkadaşınız size otomatik olarak yardıma gelebilecek. Bu gerçekten iyi olmuş.

Kaleciler son 2 yıldır refleks olarak baya iyileştirilmişti, yeni oyunda ise ayaklarını kullanmalarına ve açıları iyi kapatmalarına daha çok imkan verilmiş.

Yazımızın başında stadyumların atmosferinden bahsetmiştik, artık seyirciler futbolcularımızın morallerini etkileyip, performanslarında değişiklik oluşmasını sağlayabilecekler.

Son olarak ara yüzünü değiştiren PES, bu sene FIFA’yı fena zorlayacağa benziyor.




Kubilay Çelik


Her yıl merakla beklenen ve dünyanın en büyük oyun fuarlarından olan "Tokyo Games Show" bu sene de sezonu açtı. Bu yılki etkinlik ise diğerlerine nazaran daha büyük bir kesimi kapsayacağa benziyor. Öyle ki bu sene ki fuara 181 oyun firmasının katılması bekleniyor.

Tokyo Games Show 2013'ün bu yıl ki fuarında Sony, Microsoft, Ubisoft... gibi ünlü firmaların yanında, daha küçük çapta oyun ekiplerinin de katılıyor olması gelecek bakımından bir ön izlenim edinmemize de katkı sağlayabilir.

Unutmadan, fuar 19-22 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.


Kubilay Çelik

  Civilization serisi, gözde strateji oyunlarından biri olmakla birlikte, aslında ülkeleri tam manası ile yönetmeye en çok değinen oyunlar arasında da yer almakta. Ve bütün bunların arasında Civilization 5: Brave New World’ün trailer’ı yayınlandı.

  Trailer, sanayi devrimini simgeleyen bir mizansenle başlıyor. Artık savaşlarımızı tanklarla, uçaklarla gerçekleştirecek, sinemanın bulunuşuna tanık olacak ve belki de aya gönderilen uzay mekiklerine ilk bizler sahip olabileceğiz.

  Her oyuncunun da bildiği gibi eski ve yakın tarihli oyunlar arasında çok küçük bir nüans vardır. Ama hazları birbirine tercih edilemez. Her ne kadar hayatımızda ilk defa duyduğumuz ve bize her anlamda çok uzak kalan atmosferlerde ki oyunlar bizi merak ve eğlenceye sevk etsede, bildiğimiz simaları ve olayları görüp, bunların baş aktörlerinden olmakta ayrı bir zevk unsurudur.
Umarız bu güne kadar aldığımız keyfi sürdürebiliriz.



Kubilay Çelik
  Gerek forumda, gerekse oyunda çokça adının geçtiği, kimilerimizin (bende dahil) de karakter olarak benimsediği REAYAlar kimlerdir, isimleri ne manaya gelir, ne yapar, ne yer ne içerler?  :)

Reaya : Bir hükümdarın hüküm ve yönetimine bağlı olup vergi veren halk, yönetilenler.

Osmanlı Devleti’nde yönetilenlere “reaya” denirdi. Reaya askerlerden farklı olarak vergi öderlerdi. Reayayı, çeşitli din, mezhep, ırk ve dilden topluluklar oluşturmuştur. Sistem Müslümanların hâkimiyeti üzerine kurulduğundan, Müslümanlara “Millet-i Hâkime”(Hâkim olan Millet, diğer din mensuplarına ise “Milleti Mahkume” (egemenlik altında yaşayan) deniyordu.

  Biz riayet ettik, Allah yöneticilerimize adalet versin. :)


Kubilay Çelik

Çıkışıyla beraber her geçen gün bir ilki gerçekleştiren ve bağımsız oyun yapımcılığının gelişmesine çok büyük katkılar sağlayan Minecraft, oynanmaktan asla vazgeçmeyecekmişcesine satmaya devam ediyor.

Tüm dünya üzerinde milyonlarca fanı bulunan oyun, her platformda milyonlar satıyor.

Daha yakın bir zamanda, PC sürümünde 11 milyonu aşan oyun, bu kez Xbox 360 üzerinden toplam 7 milyon kullanıcıya sahip oldu.

İlk çıktığında belki biraz garipsenmişse de, artık tüm dünyanın kabul ettiği oyunlardan biri olan Minecraft, mobil sürümünde de 10 milyon sattı.


Kubilay Çelik

Strateji sevdalılarının merakla beklediği oyun, malumunuz olmak üzere gameplay, trailer vs. ile yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlamıştı. Serinin en büyük haritasının kullanılacağı oyun, oyuncularda büyük beklentiler yaratmıştı. Ama SEGA bizden öyle çok büyük şeyler beklemiyor. :) 


Minimum

İşletim sistemi: XP/ Vista / Windows 7 / Windows 8
İşlemci: 2 GHz Intel Dual Core processor / 2.6 GHz Intel Single Core processor
RAM: 2GB RAM
Ekran kartı: 512 MB DirectX 9.0c
DirectX: 9.0c
Hard Disk: 35 GB HD space
Ekran Çözünürlüğü: 1024×768


Tavsiye Edilen

İşletim sistemi: Windows 7 / Windows 8
İşlemci: 2nd Generation Intel Core i5 processor
RAM: 4GB RAM
Ekran kartı: 1024 MB DirectX 11
DirectX: 11
Hard Disk: 35 GB HD space
Ekran Çözünürlüğü: 1920×1080


Kubilay Çelik
on 27 Haziran 2013 Perşembe
FIFA14, Xbox 360 için kapak tasarımını yayınladı. Kapakta yine Messi yer almakta. Diğer konsollar ve PC için kapak tasarımı yayınlanmadı. Yakın zamanda onlarında gün yüzüne çıkmasını bekliyoruz.


on 26 Haziran 2013 Çarşamba


  Yeni oyunla birlikte bir çok yeniliği beraberinde getiren Ubisoft, bir ilki daha denemeye hazırlanıyor.
 
  Fransa/Paris'ten bir sanat okulu ile anlaşan firma, yeni oyunda ve Musee de la Marine adlı resim sergisinde sergilenicek bir tablo hazırlamayı planlıyor. Bu tablonun diğerlerinden farkı ise, tablodaki karakterlerde sizin yüzlerinizin bulunacak olması.


  Tabloda kendinizi görmek için Ubisoft'un verdiği; https://www.ac4bf-defyhistory.com/ bu adresten başvuru yapabilirsiniz. Buraya yüzünüzü hangi karakterde görmek istediğinizi, fotoğrafınızı, niye kendinizi bu tabloda görmek istediğinizi ve niye sizi seçmeleri gerektiğini vs. yazıyorsunuz ve gönderiyorsunuz.


  Yeni oyunla birlikte gerçekten bir devrim gerçekleştireceğe benzeyen Ubisoft ve Assassin's Creed serisi, bana kalırsa bu yeni oyunu ve yeni uygulamaları ile birlikte daha çok fan kazanacağa benziyor. Şu 2 gündür gelen haberler beni yeni oyunun havasına biraz daha sokmaya başladı. Çünkü açıkça söyleyeyim 3. oyundan istediğim hazzı alamamıştım ve nerede o eski suikastçı kardeşliği demekten kendimi alıkoyamamıştım. Yeni oyunun açıklanması, trailer ve gameplay'leri de beni pek heyecanlandırmamıştı ama bu sorunu değişik yollarla açacağa benziyor saygıdeğer şirketimiz.


  Yazımı herkese iyi şanslar dileyerek noktalıyorum. Umarım bu heyecanımızı oyunu elimize aldığımız güne kadar arttırarak koruyabiliriz. ;) 


Kubilay Çelik

    3 Eylül 2013 tarihinde tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de satışa çıkacak olan en başarılı strateji oyunlarından Total War Rome II ‘den gelen büyük sürpriz Türk oyuncuları sevindirecek. 

    Tüm dünyada büyük bir merakla beklenen ve milyonlarca oyuncusu bulunan Total War serisinin yeni oyunu Türkçe altyazı ve menü seçenekleriyle oyun severlerin karşısına çıkacak. Türk oyuncuları sevindiren bu gelişme hakkındaki detaylar ilerleyen tarihlerde paylaşılacak.

     Ön Sipariş Fırsatı:

     AralGame.com ve seçkin satış noktaları üzerinden 89,99 TL Türkiye özel fiyatıyla ön sipariş veren oyuncular ayrıca ROME II’nin ilk DLC’sine oyunun çıkış günü ücretsiz olarak sahip olabilecekler. Greek States Culture Pack ismindeki bu ilk DLC oyuna oynanabilir üç fraksiyon olan Epirus, Atina ve Sparta’yı ekleyecek.

     Bu fraksiyonların her biri kendine özgü birimlere, binalara, görevlere ve zafer koşullarının yanı sıra birbirinden farklı teknoloji ağaçlarına da sahip olacak, ve özellikle de Sparta bu ünlü şehir devleti eski şanına kavuşturmak isteyen oyunculara zorlu bir mücadele sunacak.

     Ödüllü Total War serisi merakla beklenen Total War: ROME II ile Roma’ya dönüyor ve strateji oyunları için kalite çıtasını yükseltmeye hazırlanıyor. Oyuncuların dünyanın ilk süper gücü haline gelebilecek ve eski dünyanın en inanılmaz savaş makinesine önderlik edecekler. ROME II hakkında daha fazla bilgi için www.totalwar.com adresini ziyaret edin.
 
Basın Bülteni


  Yeni oyunla beraber, yeniliklerde gelmeye devam ediyor. Tek kişilik oyunu, yani senaryo oyununu oynarken diğer oyuncularla bir bağlantımız yoktu. Yalnızca multiplayer modunda bunu gerçekleştirebiliyorduk. Ama artık tek kişilik modda da bu imkanlara sahip olabileceğiz.


  Senaryo oyununu oynarken eğer offline değilsek diğer oyuncularla bir şekilde bağlantı kurabileceğiz. Onların etrafımızda olduklarını hissedebileceğiz:


  Ubisoft yöneticilerinden Ashraf Ismael, bu konu hakkında EuroGamer'a bazı açıklamalarda bulundu: “Assassin’s Creed 4 oyununa getirdiğimiz en büyük yenilik, tek kişilik oyun oynarken, aynı zamanda da multiplayer oynayacak olmanız. Daha açık olmak gerekirse, tek kişilik oyunda bile, siz ağa bağlısınız.Assassin’s Creed oynarken, bir şekilde diğer oyuncuların da varlığını anlayacaksınız, ilişki içine gireceksiniz ya da bir şekilde birbirinize avantaj sağlayacaksınız.


  “Bir nevi sizin iş arkadaşlarınız olacaklar. Biz sizin arkadaşlarınızı, oyunda iş arkadaşlarınız olarak hissettirmek istiyoruz. Yani, Black Flag oynayan diğer oyuncular da araştırma analisti olacak. Yani, oyunda buldukları herhangi bir şeyi, sizinle paylaşabilecekler. Araştırma yaptıklarında, bilgilerinizi paylaşabilir, bu sayede birbirinizi desteklemiş olursunuz. Tek kişilik hikayede bile, bağlantı var. Bu, yeni nesil konsollar için gerçekten büyük bir güç.


  “Biz Assassin/Templar kavgasını, hem günümüzde hem de geçmişte hikayeleştirmeye çalışıyoruz.Edward Kenway‘i araştırmanızın sebebi de, onun geçmişte çok özel ve belirli şeyler yapmış olmasıydı. Fanlar, özellikle bilimle ilgili ayrıntıları daha iyi bilenler, onun amacı neydi anlayacaklar. Diğer oyunlara kadar uzanan çok önemli bir şey yaptı. Tabi ki, eğer ilgilenmiyorsanız, bunlar sadece ayrıntı, çok da önemli değil.”


  “Animus‘tan çıktığınız zaman, yeni şeyler keşfedebileceğiniz ve yeni şeyler bulabileceğiniz bir bina düşünün. Biz gerçekten uğraşıyoruz. Bizim için, bu kısım, fanlarımıza saygımızın göstergesidir.”



Kubilay Çelik
on 25 Haziran 2013 Salı


  PC oyuncularını konsollara çabuk alıştıran triggerlar ile Xbox çok daha önceden tanışmıştı. Microsoft bu sorunu çözerken, Sony'nin de boş durması beklenmezdi. 

  Çoğu oyunda (soccer,fps,mmorpg,rpg...) sıkça başvurduğumuz R2 ve L2 tuşları. Bunlar ikiz kardeştirler. R1 ve L1'in hükümranlığını yıkmaya çalışan bu tuşlar, yeni nesil konsolumuz PS4 ile birlikte daha sık karşımıza çıkacak. Shooter oyunlarında çok işe yarayan bu iki kardeşler artık karşımıza Battlefield'da da çıkmaya başlayacaklar.

  Ayrıca yeni nesil oyun konsolumuzun yeni nesil gamepad'i DualShock 4'e daha rahat trigger'lar yerleştirildiğini de hatırlatalım.

  Velhasılıkelam bu bilginin ana kaynağı olan bir tweet ile yazımı sonlandırayım. Yine geleceğim, kaçmayın. ;)


  "PlayStation 4 kontrolcülerinde triggerlar oldukça güçlenmiş. Dolayısıyla L2 ve R2 tuşlarını nişan alma ve ateş etme için kullanacağız."
DICE/ Alan Kertz



Kubilay Çelik